DAN VODA

Dopredsjednik Skupštine Županije Posavske Anes Osmanović  je prisustvovao dvodnevnom seminaru  i centralnoj svečanosti u sklopu obilježavanja svjetskog Dana Voda pod sloganom Voda-Energija koji je održan 19. i 20. 03. 2014. u Zenici u organizaciji Agencije za sliv rijeke Save.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, koja je organizovala današnje obilježavanje Svjetskog dana voda Sejad Delić kazao je kako je BiH prema svjetskim pokazateljima najbogatija vodom u regiji Balkana, a po bogatstvu vodom je na petom mjestu u Evropi.
“Sektor voda želi da se intenzivno uključi u izgradnju projekata poput hidrocentrala, o održivom i racionalnom upravljanju vodnim resursima. Po iskorištenosti hidropotencijala, mi smo na posljednjem mjestu u Evropi. Izgradnjom hidrocentrala rješavamo i mnoge vodoprivredne probleme, poput snabdijevanja stanovništva vodom, navodnjavanja, snabdijevanje industrije vodom i druge”, istakao je Delić.

Obilježavanju Svjetskog dana voda u hotelu Zenica prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministri energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdal Trhulj, raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, prostornog uređenja Desnica Radivojević, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović, predstavnici kantonalnih vlasti, te drugi gosti, predstavnici vodnog i energetskog sektora.

Radno-svečani skup u Zenici, ove godine u fokusu je imao vodu i energiju, a generalni pokrovitelj manifestacije je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović dok su organizatori Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i nadležne agencije, Agencija za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva, Agencija za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara i Javna ustanova Vode Srpske iz Bijeljine. Odlukom Generalne skupštine UN-a na zasjedanju održanom 22. marta 1993. godine u Rio de Ženeiru, ovaj dan je proglašen Svjetskim danom voda jer i tema tog skupa bila je posvećena pitanju okoliša i razvoja.
Generalna tema ovogodišnjeg Dana voda je “Voda i energija” i za BiH od posebne je važnosti s obzirom da su raspoloživa vodna bogatstva tek nešto oko 37 posto iskorištena za proizvodnju električne energije, dok je u Evropi i razvijenom dijelu svijeta taj procenat iznad 90 posto i blizu 100 posto. Zenički dvodnevni skup obilježile su prezentacije i diskusije eminentnih stručnjaka na teme jačanja kapaciteta u sektoru voda u BiH, planiranja upravljanja vodnim područjem Jadranskog mora u FBiH, procjene rizika od poplava i mape poplavnog rizika u FBiH, upravljanje poplavama sa naglaskom na klimatske promjene u slivu Vrbasa. Također, univerzitetski profesori i ostali učesnici manifestacije, dali su svoje uvide i komentare na teme hidroenergetskih resursa u prostornom planiranju, lancu “voda-hrana-energija-okoliš”, kao i ulogama katastra izvorišta namijenjenih za piće u FBiH te uloge koncesija na vodu.