IZASLANSTVO BH. HRVATA SA UGROŽENIH PODRUČJA SUSRELO SE SA PREDSJEDNIKOM HRVATSKOG SABORA

ZAGREB – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike Hrvata iz sjeveroistočne Bosne s kojima je razgovarao o posljedicama poplava i statusu hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, izvijestila je Press služba Hrvatskog sabora.

Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Oršolić istaknuo je da je zbog poplave od 50 000 stanovnika županije njih 30 000  moralo napustiti svoje domove, a šteta se procjenjuje na 130 milijuna eura. Zauzeo se za to da pomoć koju Hrvatska izdvaja za Hrvate u BiH ove godine umjesto na obnovu javnih objekata bude preusmjerena za obnovu kuća u područjima zahvaćenim poplavama. Kao stalni problem Oršolić je istaknuo neravnopravan položaj Hrvata u BiH, u prvom redu nemogućnost da sami izaberu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i da sudjeluju u vlasti u Federaciji BiH.
Leko je rekao da je strateški interes Republike Hrvatske to da Hrvati u Bosni i Hercegovini budu ravnopravni i da imaju mogućnost opstanka. Razgovaralo se i o mogućnosti jače suradnje u znanosti, obrazovanju, zdravstvu i kulturi. Predstavnici Hrvata iz sjeveroistočne Bosne pozvali su Leku da posjeti Posavsku županiju, Distrikt Brčko i Tuzlu te da bude gost na Danima hrvatskoga filma koji će se početkom rujna održati u Orašju.
Na sastanku je sudjelovao i zastupnik u Hrvatskome saboru Perica Jelečević, a u izaslanstvu Hrvata iz sjeveroistočne Bosne bili su još predsjednik Skupštine Županije posavske Mario Jurkić, gradonačelnik Distrikta Brčko Anto Domić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mijo Matanović, načelnik Općine Orašje Đuro Topić, zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije Mijo Krešić, predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru Ivo Vincetić, poduzetnik iz Orašja Drago Živković, glumac Ivo Gregurević, vijećnik u Općinskom vijeću Tuzle Ivica Kovačević i ravnatelj Agencije za antidoping kontrolu BiH Slavko Matić, prenosi Press služba Hrvatskog sabora.