KONSTITUIRAN 8. SAZIV SKUPŠTINE ŽUPANIJE POSAVSKE (2018-2022)

Blaž Župarić (HDZ BiH) izabran za predsjednika, Mujo Puzić (PDA) za zamjenika predsjednika Skupštine, Željko Ćošković (HDZ BiH) za predsjednika Kluba Hrvata i Senad Ahmetović (SBB) za predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini Županije Posavske

DOMALJEVAC, 29.11.2018. godine – započeta je konstituirajuća sjednica Skupštine Županije Posavske. Predsjednik Skupštine Joso Marković u sazivu 2014-2018  zastupnicima je uručio Uvjerenja o dodjeli mandata.

Skupština Županije Posavske broji 21 zastupnika od kojih je 20 zastupnika prihvatilo mandat, Luka Lucić predsjednik Općinskog vijeća Domaljevca-Šamac odbio je mandat zbog nespojivosti funkcija.

-HDZ BiH, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH – 11 mandata i to:– Đuro Topić, Marijan Kopić, Nada Ćulap, Nataša Oršolić, Željko Ćošković, Ilija Ilić, Ana Andrić, Ilija Benković, Ivo Bilušić, Anita Mikić, Blaž Župarić

HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO ZA POSAVINU PRKOS- HDZ 1990 – HSPBiH, HSBiH – 3 mandata i to: Mario Jurkić, Joso Oršolić, Drago Zečević

– SDA – 2 mandata i to: Mehmed Memišević, Anes Osmanović

– POSAVSKA STRANKA – 2 mandata: Mario Ćošković, Luka Lucić (odbio mandat)

SDP BiH 1 mandat: Damir Hamidović

SBB – Fahrudin Radončić 1 mandat: Senad Ahmetović

POKRET DEMOKRATSKE AKCIJE – 1 mandat: Mujo Puzić

Nakon uručenja Uvjerenja o dodjeli mandata zastupnika u Skupštini Županije Posavske, zastupnici koji su prihvatili mandat dali su svečanu prisegu.

Novoizabrani zastupnici na današnjoj sjednici usvojili su Odluke koje se odnose na  radna tijela Skupštine i to:

  • Odluku o izboru Mandatno-imunitetne komisije (Ivo Bilušić, Mario Ćošković i Damir Hamidović)
  • Odluku o izboru Komisije za izbor i imenovanja (Željko Ćošković, Ilija Ilić, Anita Mikić, Mario Jurkić i Anes Osmanović)

U daljnjem tijeku sjednice konstituirani su Klubovi zastupnika konstitutivnih naroda u Skupštini Županije Posavske koji su izabrali svoje predsjednike, Klub Hrvata – Željko Ćošković i Klub Bošnjaka – Senad Ahmetović, te kandidirali kandidate za izbor predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine u imenima Blaž Župarić i Mujo Puzić.

Skupština je sa 19 glasova „za“ i 1 „suzdržan“  potvrdila prijedloge Klubova naroda.

Potvrđeni kandidati su između sebe odlučili i izvjestili Skupštinu da je Blaž Župarić – predsjednik a Mujo Puzić – zamjenik predsjednika Skupštine.

Novoizabrano rukovodstvo se zahvalilo na ukazanom povjerenju, te nakon pozdravnih riječi Skupština je prihvatila prijedlog predsjednika Blaža Župarića da se sjednica prekine i nastavi kad se steknu uvjeti koji su u nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH a vezano za izbor zastupnika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Slijedi Audio Zapis:

  1. dio

2.dio

3. dio