Posjet izaslanstva Skupštine Županije Posavske vodstvu Skupštine Tuzlanskog kantona

TUZLA – Predsjednik i dopredsjednik Skupštine Županije Posavske prof. Mario Jurkić i Anes Osmanović posjetili su sjedište Skupštine Tuzlanskog kantona u Tuzli. U Tuzli su ih dočekali predsjednik Skupštine Bajazit Jašarević i njegovi zamjenici Slađan Ilić i Zlatko Šimić, kao i tajnik Skupštine Tuzlanskog kantona Ahmet Smajović.

Razgovaralo se o organizaciji rada dviju skupština i načinima na koji se mogu prenijeti dobre organizacijske vještine. Zaključeno je da Skupština Posavske županije rade izvanredno uzimajući u obzir da nema tajnika Skupštine, da radi s Poslovnikom koji nije mijenjan od utemeljenja Skupštine, Ustavom koji je trebalo mijenjati i bez Kodeksa ponašanja skupštinskih zastupnika.

Organizacija Skupštine Tuzlanskog kantona je nešto malo drugačija od Skupštine Posavskog kantona, kada se radi o skupštinskim odborima, komisijama i Stručnoj službi. Stručna služba Skupštine Tuzlanskog kantona broji 27 djelatnika, a skrbi se za 35 zastupnika. Bajazit Jašarević, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona je kazao kako sjednice Skupštine traju kratko u odnosu na broj točaka koje se na njima rješava. To mogu zahvaliti Poslovniku koji ograničava diskusije zastupnika i vremenski i količinski.

Tijekom razgovora dotaknuto je pitanje reciprociteta u vladama dvaju područja. Jašarević je kazao kako Vlada Tuzlanskog kantona radi odlično i da bi bila šteta narušavati taj sklad u radu, te da je teško očekivati neku rekonstrukciju isporuka. Tijekom razgovora sugovornici su se dotakli i ingerencija skupština i zaključili da je u svakom pogledu zakonodavna vlast iznad izvršne i da predsjednici Vlada moraju poštivati ravnopravan status s predsjednicima skupština.

Dotaknuto je i pitanje mogućih budućih projekata. U zdravstvu se nudi razgovor o modelu daljnjeg liječenja pacijenata u UKC-u Tuzla, u cestovnoj infrastrukturi dalje razvijanje projekta Y kraka Koridora Vc, koji bi od Žepča, preko Tuzle i područja Distrikta Brčko izašao kod Orašja iz države BiH i uključio se na autoput Zagreb – Beograd.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=4e3xOf6B3Q4&feature=plcp&context=C4a55c21VDvjVQa1PpcFPW0xeP070lYrDP3m52meyR_6UhiriNbL0%3D[/tube]

Dodaje komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *