Premijer FBiH u Orašju

ORAŠJE 14.09.2012.g.- Županiju Posavsku posjetio je jučer premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i u zgradi Županijske Vlade susreo se domaćinima na čelu s predsjednikom Skupštine Županije posavske prof. Mariom Jurkićem i Vlade Marijanom Oršolićem. U Nikšićevoj pratnji bili su Mirsad Ahmetović predsjednik KO SDP i Ramiz Subašić predsjednik Sindikata ŽP, a s druge strane stola uz Oršolića su bili Mario Jurkić predsjednik Skupštine ŽP, Mato Brašnić ministar financija, Mato Brkić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Marijan Živković zastupnik u Parlamentu FBiH.

„Analize su pokazale da je Županija Posavska jedina Županija koja je oštećena zakonom o raspodjeli javnih prigoda i mi smo već dali smjernice Federalnom ministarstvu financija. Moramo ispraviti nepravdu prema Posavini koja postoji zbog zakona o pripadnosti javnih prihoda koji ih dovodi u neravnopravan položaj u odnosu prema drugima. Rebalansom proračuna F BiH za Posavsku Županiju predviđeno je 5 milijuna maraka poticaja i 24.rujna trebao bi zasjedati Odbor međunarodnog monetarnog fonda. Ispunili smo sve uvjete, nadam se da će prva tranša biti vrlo brzo operativna i obećao sam premijeru Oršoliću da ću nastojati vrlo brzo uputiti barem polovicu ove tranše prema Posavini kako bi donekle zakrpili rupe u proračunu, istaknuo je premijer Nikšić. Inače, kroz razgovor smo se dotaknuli svih tema, od pitanja poticaja financijski neodrživim županijama, do pitanja poticanja u poljoprivredi i pristupa određenim fondovima na razini Federacije, gdje je objektivno Županija Posavska do sada bila u neravnopravnom položaju. Isto tako razgovarali smo o dijelu dionice auto ceste i smatram da je s te strane napravljen značajan iskorak, jer prema informacijama koje imam već je oko 92% eksproprijacije zemljišta završeno i za to je plaćeno oko 6,9 milijuna, što je značajan poticaj za ljude koji ovdje žive. Svakako kad koncem godine započnu radovi na 11 km auto ceste, to će dodatno podići razvoj Županije.“ istaknuo je premijer Nikšić.

Domaćin sastanka u Orašju, premijer Marijan Oršolić istaknuo je zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom s premijerom Vlade FBiH i činjenicom da je Nermin Nikšić uvidio da su u Posavini najveći problemi u Federaciji.

„Uz sve teme vodili smo razgovore posebno oko poljoprivrednih šteta koje su načinjene i oko reguliranja poticaja. Dotaknuli smo se auto ceste Žepče-Zavidovići-Banovići-Tuzla-Orašje koja je od iznimnog interesa za Orašje, zatim oko auto ceste Odžak-Doboj i gradnje mosta preko rijeke Save. Jedna od tema bili su problemi na graničnim prijelazima u svezi cjenika određenih roba gdje naši privrednici odlaze u RS da carine robe zbog cjenika koji nisu usklađeni na razini Federacije i RS. Nakon svega nadam se da će biti bolje jer mi moramo biti optimisti i širiti optimizam, istaknuo je Marijan Oršolić predsjednik Vlade ŽP. U raspravu se uključio i predjednik Skupštine Jurkić koji je istakao kako je pravičan Zakon o javnoj pripadnosti prihoda Federacije BiH nužan za dalji razvoj i prosperitet područja Županije posavske. Županija posavska se u ovom segmentu ne bi smjela odvajati od Goraždanskog kantona, s kojim dijeli kvalifikaciju najnerazvijenih područja u Federaciji BiH, kazao je prof. Jurkić.