PRIOPĆENJE ZA JAVNOST S V. IZVANREDNE SJEDNICE SKUPŠTINE ŽUPANIJE POSAVSKE

DOMALJEVAC – Skupština Županije Posavske na V. izvanrednoj sjednici, održanoj 09.11.2016. godine nakon razmatranja točke dnevnog reda – Uhićenje pripadnika HVO-a, usvojila je slijedeći ZAKLJUČAK:

  1. Skupština Županije Posavske oštro osuđuje selektivna uhićenja pripadnika HVO-a Bosanske Posavine, a u isto vrijeme nitko nije priveden, procesuiran i osuđen za zločine nad pripadnicima HVO-a i civilima Bosanske Posavine.
  2. Skupština Županije Posavske naglašava da je Domovinski rat imao obrambeni karakter i na području Posavine je organiziran i vođen radi obrane domova, života i opstojnosti. Na obranjenom području nije bilo masovnih ubojstava, masovnih grobnica, protjerivanja civilnog stanovništva ni sustavnih i planiranih zločina koji se mogu pripisati postrojbama HVO-a Bosanske Posavine.
  3. Skupština Županije Posavske vjeruje u pravnu državu i rad pravosudnih institucija BiH te očekuje da će odgovorni za počinjene zločine biti privedeni i procesuirani, a nedužni i oni koji su privedeni po politički motiviranim optužnicama biti pušteni na slobodu.
  4. Skupština Županije Posavske zadužuje Vladu Županije Posavske i Ministarstvo branitelja Županije Posavske da svim osumnjičenim pripadnicima HVO-a Bosanske Posavine pruže pravnu i financijsku pomoć kako bi im pomogli u dokazivanju nevinosti pred pravosudnim institucijama BiH.
  5. Skupština Županije Posavske također zadužuje Vladu Županije Posavske da oformi koordinacijsko tijelo za pomoć i suradnju s obiteljima osumnjičenih i procesuiranih pripadnika HVO-a Bosanske Posavine.

Sjednici su nazočili članovi obitelji uhićenih pripadnika HVO-a i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

                                                                                   Stručna služba Skupštine

Audio zapis:

1.dio

2.dio