ZAMJENICA VELEPOSLANIKA VELIKE BRITANIJE U BIH DR. RUTH WISEMAN U POSJETI SKUPŠTINI ŽUPANIJE POSAVSKE

DOMALJEVAC, 27.03.2019. godine – u posjeti Skupštini Županije Posavske boravila je dr. Ruth Wiseman – zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH,  gdje je razgovarala s predsjednikom Blažom Župarićem i njegovim zamjenikom Mujom Puzićem, te predsjednicima Klubova zastupnika u Skupštini ŽP. G-đa Wiseman je izrazila apsolutno zadovoljstvo posjetom Posavini naglasivši kako su  razgovarali na temu reformi, političke, ekonomske i socijalne prirode, pitanju mladih i njihovom odlasku, te otvaranje radnih mjesta i mogućnosti za razvoj, a vrlo zanimljivu diskusiju imali su o predstavljanju žena u političkom životu Vlade i Skupštine ŽP.

-„Ovo je moj prvi posjet županiji posavskoj i mogu reći da sam detaljno informirana o aktualnim političkim pitanjima i društveno-ekonomskoj situaciji u Županiji. Tijekom dvodnevnog posjeta susrela sam se s brojnim zvaničnicima i stekla znatno bolju sliku o stanju na ovome području“, izjavila je zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman.

Predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić izrazio je zahvalnost zamjenici Veleposlanika na posjetu i zanimanju za rad Skupštine i njenih tijela, načinu rada Klubova zastupnika i ostalim životnim temama stanovnika ŽP. –„Izložili smo dosta zanimljivu temu o stanju u zdravstvu na području naše županije, očekujući i tražeći određenu pomoć od strane Velike Britanije i Sj.Irske,  na čemu je zamjenica Veleposlanika izrazila želju nastojati pomoći u toj oblasti. Također smo razgovarali o problemu odlaska mladih sa prostora naše Županije.

Bez obzira da li će Velika Britanija izaći iz EU, oni očekuju i naglašavaju daleko veću pomoć BiH, a samim tim i prostoru ŽP. Bez obzira što britanski Parlament raspravlja o Brexitu, naš je cilj približavanje i ulazak BiH u EU. Jedino na taj način ovaj prostor može ostati samoodrživ i u koji će se ljudi ipak i vraćati, a ne samo odlaziti, kazao je Blaž Župarić i naglasio, -„Posebno sam zamolio gospođu Wiseman da nama Hrvatima,  kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u okviru BiH,  pomogne oko izmjena Ustava i da od izmjena Ustava ovisi budućnost i BiH i Županije Posavske“.

Željko Ćošković  – predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH i HSP HNS nazočio je zajedničkom sastanku s Predsjednikom Skupštine i Zamjenikom predsjednika Skupštine, a Damir Hamidović – predsjednik Kluba zastupnika SDP, PDA, SBB, Mehmed Memišević predsjednik Kluba  zastupnika SDA i PS i Drago Zečević – predstavnik Kluba zastupnika HDZ 1990 nazočili su odvojenim sastancima s zamjenicom veleposlanika Velike Britanije u BiH dr. Ruth Wiseman.

Stručna služba Skupštine

Radio Orašje