AKTUALNO STANJE U POPLAVLJENOM POSAVSKOM PODRUČJU 23.05.2014.

Poplave su u velikom dijelu opustošile Županiju Posavsku. Orašje je ugroženo s vodama rijeke Save, zaobalnim i površinskim vodama koje zemlja zbog visokog pritiska i vodostaja podzemnih voda ne može upiti. Najkritičnije je na zapadnom dijelu, gdje nadolaze vode s poplavljenih područja i slijevaju se prema Orašju. Stanje je i dalje kritično i potrebna je i dalje pomoć šire zajednice kako bi se situacija stabilizirala. Granični prijelaz Orašje- Županja je otvoren.

Orašju bar sada ne dolazi od strane savskoga nasipa, donekle je stabilizirano i sa istočne strane gdje je poplavljeno područje uzrokovano velikim probijanjem savskoga nasipa kod Kopanica jer je krater od 60-tak metara  intervencijom OS BiH saniran, no sada prijetnja dolazi sa zapadne strane odakle je područje poplavila rijeka Bosna i prelila veliku količinu vode. Sada upravo te zaobalne vode predstavljaju problem općini Orašje jer je voda stigla do grada i županijske bolnice u Orašju, izjavio je predsjednik županijskog stožera Civilne zaštite Marijan Oršolić, predsjednik Vlade Županije Posavske.

kiki.JPG

U posjeti Županiji Posavskoj nalazi se Božo Ljubić, predsjednik Zastupničkog doma BiH sa suradnicima. Obišao je poplavljena područja, na licu mjesta se upoznao sa problemima koje imaju mještani ugroženog područja. Posjetio je branitelje od voda rijeke Save na cijelom području. -Situacija  je i dalje kritična na području Županije Posavske, nisu točne informacije kako voda opada jer vode rastu na pojedinim dijelovima općine Orašje, na nekim samo opadaju, ali se proces opadanja odvija sporo. Ljubić je kazao kako je za srijedu zakazana sjednica Parlamenta BiH na kojoj će se razmatrati zatražena informacija od Vijeća ministara o stanju na terenu. Dat je prijedlog da se napravi rebalans proračuna države BiH, te se novci preusmjere za potrebe ugroženog područja. Prema njegovoj procjeni desetina milijuna maraka se može izdvojiti za potrebe ugroženih područja.

poplave%20oraje.jpg

Kritična situacija je i na području općine Domaljevac-Šamac. Naseljeno mjesto Domaljevca je 95% pod vodom. Život se na  tom području odvija na prostoru uz cestu u dužini od oko tri kilometra. U središnjem dijelu ceste se okupljaju u povišenom prostoru gdje se nalazi tržni centar Yimor. Vlasnici Yimora ustupili su prostor za smještaj osoba s ugroženog područja. Oko 2.000 metara četvornih je ustupljeno prihvatnom centru u Domaljevcu. Organizirana je kuhinja u restoranu Centra. Cijeli donji dio Domaljevca je pod vodom. Na pojedinim mjestima visina te vode je do 4 metra.
Na cijelom Županije Posavske je prevencije radi pokrenut postupak uklanjanja životinja uginulih u poplavama na području Županije posavske. Osim životinja posavskih farmera na terenima se može naći i dio divljih životinja. Procjene govore kako se samo uz regionalnu cestu Orašje – Šamac u dijelu u kojem se odvija život u Domaljevcu, nalazi oko 2.000 uginulih životinja. Za sada nema podataka koliko životinja ima na ostatku Županije posavske. Jučer je utovareno pet kamiona po 30 tona uginulih životinja, koje su odvučene u Inđiju, Republika Srbija u tamošnju spalionicu. Akcija se nastavlja i dalje. Iz Veterinarskog stožera Županije Posavske su upozorili sve mještane da ne izvlače životinje bez nadzora stručnog osoblja. Iz općinskih stožera su zatražili pomoć u nabavci čamaca s plitkim dnom, kako bi se mogle izvlačiti teže životinje.

poplave%20oraje%2001.jpg

Vojskova i Prud i Zorice u općini Odžak i dalje su pod vodom koja se sporo povlači. Kuće i oranice su pod vodom i uglavnom se do njih može samo čamcima. Ugroženo područje općine Odžak dugačko je 15 kilometara. U Novom gradu su smješteni pripadnici Oružanih snaga BiH, koji pomažu u zbrinjavanju ugroženog područja. Provodi se dezinsekcija, deratizacija i dezinfekcija područja s kojeg se voda povukla. Trenutno je najveći problem prikupljanje uginulih životinja jer predstavljaju opasnost od širenja zaraza. Brojni su građani i u ovoj općini ostali bez domova a smješteni su kod prijatelja ili pak u prihvatnom centru u dvorani srednje škole u Odžaku. Školski su objekti i u Orašju na tri lokacije, jednoj osnovnoj i dvije srednje škole otvorila svoja vrata za brojne građane kojima su domovi još uvijek pod vodom.