ŽUPANI BRODSKO POSAVSKI I VUKOVARSKO SRIJEMSKI U ORAŠJU

ORAŠJE, 23. lipnja 2014. godine U zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju održan je sastanak predsjednika Skupštine ŽP prof. Marija Jurkića i predsjednika Vlade ŽP mr. sc. Marijana Oršolića sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem i županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem. Na sastanku se razgovaralo o poplavljenim područjima, štetama, sanaciji i zajedničkim projektima kojima bi se spriječile prirodne katastrofe kakva je poplava.

“Došao sam danas s kolegom iz Broda u posjetu Županiji Posavskoj da vidim probleme s kojima se ovdje susreću nakon katastrofalnih poplava. Koliko sam informiram ovdje su štete još veće. Naša suradnja se i ranije ostvarivala, pa tako smo i danas dogovarali smjerove suradnje i na koji način možemo jedni drugima pomoći u rješavanju zajedničkih problema. Razgovarali smo o načinima sanacije, a isto tako i realizacije zajedničkih projekata, razgovarali smo o temama vezanim za regulaciju rijeke Save i izgradnji kanala Dunav-Sava kroz europske fondove”, kazao je Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije.

“Županija posavska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska dijele istu sudbinu i nas Sava povezuje, ali ove godine nažalost imali smo jednu katastrofalnu poplavu. U Brodsko-posavskoj županiji smo se uspjeli obraniti i imamo dalekom manje štete nego što imaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji ili ovdje u Županiji Posavskoj. Nas zanima naravno i sanacija ovih područja i njena budućnost. Evo kolega je govorio o nekim budućim projektima koji bi spriječili ovakve katastrofe, a sigurno jedan od projekata je kanal Dunav-Sava. Mi se u Hrvatskoj kao župani borimo da taj kanal uđe u kapitalne projekte, znači neke primarne projekte u Republici Hrvatskoj. Sigurno da bi se s tim kanalom dijelom riješio problem poplava ovdje Županiji Posavskoj, tako da sam siguran da je to jedan primarni projekt sa obje strane rijeke Save pored toga što naravno takav projekt ima i gospodarsku svrhu”, izjavio je Danijel Marušić župan Brodsko-posavske županije.

Predsjednik Skupštine Jurkić napomenuo je kako je mjesto Domaljevac, u kojem se nalazi zgrada Skupštine ŽP bilo poplavljeno. „Zgrada Skupštine je poplavljena i spašavali smo opremu i dokumente. Nismo uspjeli sve izvući, a ono što smo izvukli djelom je suho, a djelom je bilo u vodi. Stradao nam je namještaj u prizemlju“, kazao je predsjednik Jurkić na sastanku s dvojicom župana.

Predsjednik Vlade ŽP mr. sc. Marijan Oršolić izrazio je zadovoljstvo prijemom župana susjednih županija iz Republike Hrvatske i dosadašnjom suradnjom sa Vukovarsko-srijemskom i Brodsko-posavskom županijom. Podržao je sudjelovanje u zajedničkim projektima prekogranične suradnje, te osobito naglasio veliki značaj projekta Dunav- Sava kojim bi se područja s lijeve i desne obale rijeke Save spasila od prirodnih katastrofa kakve su poplave. (www.zupanijaposavska.ba/www.skupstinazp.ba)