MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA VLADE ŽP

ORAŠJE – Iz Ministarstva poljoprivrede ŽP, sektor vodoprivrede, javili su da je jutros (26.05.) u sedam sati razlika između vodostaja rijeke Save  i rijeke Tolise samo 4 cm. Promatrajući tendenciju opadanja Save iz Ministarstva javljaju da je otvorena ustava na rijeci Tolisi što će omogućiti gravitacijski ispust vode. To praktično znači da će doći do opadanja unutarnjih voda iz okolnih sela.

Operativne su sve crpne stanice. Stavljena je u funkciju i crpna Zorice. U funkciji su na području općine Odžak i pokretne mobilne pumpe, također i na područjima općina Domaljevac-Šamac i Odžak.
Ukupni je kapacitet mobilnih pumpi iz EU oko 4 m3 u sec.
Kapacitet stacionarnih pumpi u Tolisi je 15,5 m3 u sec.
Crpna stanica Zorice i Svilaj rade sa kapacitetom od 6 m3 u sec.
Otvoreni su gravitacijski ispusti u općini Odžak prema rijeci Savi. Rijeka Sava se također povlači i kroz proboje na nasipu.
U općini Domaljevac Šamac otvoren je gravitacijski ispust na Tursinovcu te se voda povlači i iz polja općine Domaljevac-Šamac.
Sve informacije sektora vodoprivrede upućuju na brže povlačenje vode u korito rijeke Save i povoljnije stanje sa zaobalnim vodama. Molimo stanovništvo, posebno u naseljenom mjestima Domaljevac i Tolisa, da razumiju stanje i budu strpljivi do stabiliziranja ukupne situacije jer otvaranjem gravitacijskog ispusta Tolisa osjetno će početi opadati voda u ovim naseljenim mjestima, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.
Voda se polako gravitacijski povlači na potezu Vidovice -Kopanice prema Krepšiću i u zadnja 24 sata je opala oko 40cm.

                   naslovna26_5.jpg                                    poplave_posavina-1526_5.jpg                   0426_5.JPG                                    kiki%2026_5.jpg

Keep Reading

Sljedeće