POSJETA VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BiH VALENTINA INZKA POSAVSKOJ ŽUPANIJI

ORAŠJE/DOMALJEVAC/ODŽAK – Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posjetio je jučer (09.06.) Županiju Posavsku. U sjedištu izvršne vlasti Županije Posavske u Orašju u zgradi Vlade Županije Posavske susreo se sa predsjednikom Vlade ŽP mr. sc. Marijanom Oršolićem, predsjednikom i dopredsjednikom Skupštine Županije Posavske prof. Mariom Jurkićem i Anesom Osmanovićem i načelnikom općine Orašje Đurom Topićem. S načelnikom općine Domaljevac-Šamac razgovarao je prilikom obilaska te posavske općine, te u Odžaku sa načelnikom Hajrudinom Hadžidedićem.

Tijekom jednodnevne radne posjete Inzko je obišao poplavljena posavska područja, u općini Orašje zadržao se u Kopanicama, prošao kroz Tolisu, a potom je u sjedištu zakonodavne vlasti Županije Posavske, Skupštini ŽP u Domaljevcu upoznat sa stanjem oštećenja objekta koji je u cijelosti bio pod vodom te uništenom dokumentacijom. Posjetio je također Dječji vrtić u Domaljevcu kojemu je darivao iz svojih osobnih sredstava generator za struju.

-Do sada sam mnogo čitao i mnogo slika vidio što se desilo u Posavini. Ipak sam htio i lično doći. Nisam želio na početku dolaziti zbog humanitarnih i akcija, spašavanja, tako da ne bih samo smetao već u ovoj drugoj fazi. Ovo se riječima ne može opisati. Kad vidiš koliko je uništeno, to je previše. Za mnoge to je bilo drugi put u 20 godina, tako da sam čuo kako neki nažalost razmišljaju da odsele. Nadam se da neće. Posjetio sam župu sv.Vida. Tamo je prisutan silni optimizam kao i u Domaljevcu. Narod poručuje: „Nećemo da se predajemo, borimo se.“ To mi se svidjelo. Tu je i mladi gradonačelnik i nadam se da će on pomoći građanima, ali naravno ne može sam. Treba država da pomogne, treba entitet da pomogne, svi, i međunarodna zajednica. I svatko tko može sam nešto napraviti, po svojoj savjesti, po svojoj mogućnosti, da li je to 5, 10 maraka ili više, svatko treba to da učini. Posjetio sam austrijsku vojsku. Ona čisti vodu do 60 000 litara dnevno i to je pohvalno. Vidio sam mnoge humanitarce iz drugih država. Svakome treba da kažemo veliko hvala. Naravno, i  ja ću dati svoj doprinos, ovoj sljedećoj fazi koja će biti ipak najskuplja. Važno je da ostane pozornost međunarodne zajednice, pozornost faktora države, entiteta,na ovome prostoru i da činimo sve kako bi se ovi krajevi opet oporavili, živjeli ponovo skromnim životom i nadom u budućnost, kazao je u izjavi za medije u Domaljevcu Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Keep Reading

Sljedeće