REGIONALNOM SASTANKU U ORGANIZACIJI MISIJE OSCE-a U BOSNI I HERCEGOVINI

TUZLA, 17.05.2016. godine – Vršiteljica dužnosti Tajnika Skupštine Županije Posavske – Lucija Matić, dipl.iur, sudjelovala je na Regionalnom sastanku predsjednika i tajnika (sekretara)  općinskih i gradskih vijeća Tuzlanskog kantona i Županije Posavske u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Teme sastanka su bile: aktivnosti i budući planovi Saveza općina i gradova FBiH, Etika i uključenost Komisija za etički kodeks u toku izborne kampanje, Proces primopredaje dužnosti novoizabranim zastupnicima u skupštinama i općinskim-gradskim vijećima i upoznavanje novoizabranih vijećnika/zastupnika sa njihovom ulogom i dužnostima.

Dragica Karadžin – vršiteljica dužnosti šefa Kancelarije Misije OSCE-a u tuzlanskom uredu navela je da je potrebno  osigurati da općinska-gradska  vijeća rade kontinuirano,  naglasivši  da je evidentno da u predizbornom periodu dinamika rada svakog  vijeća uvijek opada, napomenuvši da ukoliko se takav trend nastavi i poslije izbora, može doći  do dužeg zastoja, što se  odražava i na kraj godine kada se donose važni strateški dokumenti.

1705_osceFoto: FENA

Lucija Matić u svom izlaganju na temu primopredaje dužnosti između dva saziva Skupštine upoznala je prisutne sudionike Regionalnog sastanka s ovim procesom u Skupštini Županije Posavske koji je propisan Ustavom i Poslovnikom a takođe i s primjerima koji su se pokazali kao dobra praksa u procesu primopredaje dužnosti, a jedan takav primjer je održavanje sastanka sa svim političkim subjektima koji su osvojili mandate za novi saziv skupštine prije samog održavanja konstituirajuće sjednice novog saziva.

Također je na temu „Upoznavanje novoizabranih zastupnika sa njihovom ulogom i dužnostima“ prisutnima prezentirala primjere dobre prakse u ovom procesu, kao što su dostavljanje svih potrebnih službenih propisa zastupnicima, seta obrazaca koji su potrebni radi evidencija službe, statistike i Središnjeg izbornog povjerenstva te upućivanje pisma dobrodošlice od strane Stručne službe kojim se zastupnici upoznaju o nadležnosti Službe kao i o osobama koje rade u Službe te kontakt podacima.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici općinskih vijeća općina: Orašje, Odžak, Gradačac, Gračanica, Teočak, Kalesija, Lukavac, Banovići, Živinice i Srebrenik, te predstavnici skupštine Tuzlanskog kantona.

Keep Reading

Sljedeće