Predsjednik Skupštine ŽP zajedno sa izaslanstvom županijskih Skupština iz F BiH boravio u Kraljevini Belgiji

U sklopu studijske posjete Belgiji, predsjednik skupštine Županije Posavske Blaž Župarić, zajedno sa predsjednicima skupština Županija F BiH, koordinatorom projekta u ime Doma naroda Parlamenta F BiH gdinom Goranom Božićem i gdinom Omarom Filipovićem u ime voditelja projekta iz zemlje korisnice, u razdoblju od 16-21 veljače, boravio je u Briselu u okviru Twinning projekta Europske unije „Osnaživanje i nastavak potpore Europske unije Parlamentima u BiH, u poslovima europskih integracija.“

Projekt su zajedno implementirali Narodna Skupština Mađarske, Austrijski Parlament i Hrvatski Sabor.

Prvog dana posjeta, izaslanstvo je posjetilo Federalni Parlament Belgije koji se sastoji od dva doma- Zastupničkog doma i Senata te od gdina Tim de Bondta- rukovoditelja odjela za komunikacije u Senatu saznalo temeljene informacije o Belgiji i njenom ustrojstvu.

Izaslanstvo je posjetilo Flamanski Parlament te se upoznalo s radom istog od strane predsjednice parlamenta gđom Liesbeth Hofmans kao i rukovoditelja službi Flamanskog Parlamenta.

Predsjedavajući Parlamenta zajednice Njemačkog govornog područja i predsjedavajući Komisije za regije Europske unije gdin Marl-Heinz-Lambertz upoznao je izaslanstvo o radu Parlamenta Njemačkog govornog područja te o ulozi i položaju istog u Belgiji i u Europskoj uniji.

Politiku Europske unije prema BiH u ime Europske komisije i Generalne direkcije za Europsku politiku, susjedstvo i pregovore o proširenju prezentirao je gdin Davide Denti.

Posljednji dan posjeta izaslanstva Županijskih skupština iz F BiH upoznata su sa radom Parlamenta Francuske zajednice, njenom ulogom i položajem u Belgiji i Europskoj uniji.

O ulozi pokrajina u Belgiji govorili su gdin Raymond van Loock predsjedavajući saveza Flamanskih pokrajina i gdin Bruno de Viron u ime saveza Valonskih pokrajina.

Cilj posjeta je bio da se na složenoj državnoj strukturi Belgije odnosno Federalnog i Regionalnih Parlamenata prikaže funkcioniranje sustava koordinacije i suradnje zakonodavnih tijela različitih razina vlasti u Belgiji. Nadležnosti Federalnog i drugih Parlamenata, njihova suradnja u zakonodavstvu i informiranju bila su glavne odrednice studijskog putovanja.

Keep Reading

Sljedeće